Europe Direct Šibenik
Vaš izvor informacija o Europskoj uniji!

  Ulica kralja Zvonimira 7A, HR-22000 Šibenik

  +385 22 310 855   •     info@edic-sibenik.eu

Održani Dani regionalnog razvoja i EU fondova u Šibeniku

 

 

 

Dani regionalnog razvoja i EU fondova u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije održali su se ovaj vikend u Kongresnom centru Amadria park u Šibeniku, a svečano ih je otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Uz premijera Plenkovića u prigodi otvorenja govorili su i ministar Marko Pavić, gradonačelnik Željko Burić i župan Goran Pauk.

Premijer Plenković istaknuo je kako je Hrvatska  2016. godine bila  na 9 posto angažmana ugovorenih projekata, a u međuvremenu smo narasli na čak 70 posto.

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić rekao je kako EU fondovi  mijenjaju Hrvatsku, a ova Vlada  je po tom pitanju napravila veliki iskorak, dok nova nacionalna razvojna strategija do 2030.g. previđa stvaranje poslova dodatne vrijednosti. Ministar je najavio i realizaciju visokog učilišta za administraciju EU fondova, što  će značiti jačanje hrvatskih kapaciteta u provođenju EU projekata.

„ Brojne projekte realizirali smo europskim novcem i oni su definitivno preobrazili grad. Revitalizacijom kulturnog nasljeđa stvorili smo dodanu vrijednost koja je poslužila razvoju gospodstva i otvaranju novih mogućnosti.“, istaknuo je gradonačelnik Burić, zahvalivši Vladi RH na kontinuiranoj podršci.

 Goran Pauk, župan Šibensko- kninske županije, kazao je kako  je iz Europe u Šibensko-kninsku županiju za brojne projekte stiglo 1,5 milijardu kuna.

U brojne sadržaje i panele, u okviru Dana regionalnog razvoja i fondova EU, u nedjelju se u Šibeniku održao i Sajam EU fondova.

Sajam EU fondova održao se na trgu Pavla Šubića, s ciljem da svi zainteresirani posjetitelji na razumljiv i pristupačan način prikupe informacije o mogućnostima financiranja iz europskih fondova. Sajam  na kojem se predstavilo 30-ak izlagača, uz gradonačelnika Željka Burića i župana Gorana Pauka, obišao je  i resorni ministar Marko Pavić.

Ministar Pavić istaknuo je kako EU fondovi mijenjaju Hrvatsku, a povlače se sredstva za projekte iz različitih područja-zdravstvo, prometnu infrastrukturu, školstvo, zapošljavanje itd.

Gradonačelnik Burić istaknuo je kako je ulaganje u kulturnu baštinu  polučilo odličan uspjeh u turizmu i gospodarstvu, a sada se u Šibeniku  intenzivno radi na razvoju komunalne infrastrukture. Dodao je i kako je do sada povučeno oko milijardu i 100 miljuna kuna za razne projekte.

 

 
0
KOMENTARI:


 

Copyright © 2019   •   Informacijski centar Europe Direct - Šibenik   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN