Europe Direct Šibenik
Vaš izvor informacija o Europskoj uniji!

  Ulica kralja Zvonimira 7A, HR-22000 Šibenik

  +385 22 310 855   •     info@edic-sibenik.eu

Bespovratna sredstva EU-a u iznosu od 677 milijuna eura za vrhunske istraživače na početku karijere

 

Komisija je danas najavila da će 436 dobitnika sredstava Europskog istraživačkog vijeća (ERC) primiti ukupno 677 milijuna eura. U okviru programa EU-a Obzor 2020 bespovratnim sredstvima pomoći će se istraživačima na početku karijere u stvaranju timova i provođenju inovativnih projekata u svim znanstvenim disciplinama, od istraživanja cjepiva do prilagodbe klimatskim promjenama, razvoja nanoplastike i istraživanja tamne materije.

 

 

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Bespovratnim sredstvima Europskog istraživačkog vijeća EU potiče talent i znatiželju najboljih mladih istraživača u Europi. Njihove ideje omogućit će nove načine za suočavanje s trenutačnim izazovima u području zdravstva, energetike i digitalnih tehnologija, kao i u mnogim drugim područjima. Naša je ambicija da učinkovito rješavamo trenutačne i buduće krize te kontinuirano i sve jače podupiremo vrhunska istraživanja te pomičemo granice našeg znanja.

Dobitnici nagrade ERC-a raznolika su skupina sa sjedištem u 25 zemalja diljem Europe. Oko 13 % prijava odabrano je za financiranje u ovom vrlo konkurentnom krugu, za koji se očekuje da će stvoriti oko 2500 radnih mjesta za postdoktorske istraživače, studente doktorskih studija i drugo osoblje u ustanovama domaćinima. Više informacija dostupno je u priopćenju ERC-a za medije.

Bespovratnim sredstvima ERC-a za mlade istraživače podupiru se vrsni istraživači koji osnivaju neovisni istraživački tim ili započinju program. Dostupna su bespovratna sredstva u iznosu do 1,5 milijuna eura tijekom pet godina, a moguća dodatna sredstva iznose do 1 milijun eura. Na temelju pregleda učinka, oko 75 % projekata koje financira ERC rezultiraju znanstvenim otkrićima ili znatnim napretkom.

Ostale vijesti iz Europske komisije možete pratiti na sljedećoj poveznici: Daily News.

 

 

 
0
KOMENTARI:


 

Copyright © 2020   •   Informacijski centar Europe Direct - Šibenik   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN