Europe Direct Šibenik
Vaš izvor informacija o Europskoj uniji!

  Ulica kralja Zvonimira 7A, HR-22000 Šibenik

  +385 22 310 855   •     info@edic-sibenik.eu

Debata o Europskoj uniji na Veleučilištu u Šibeniku

 

U organizaciji Europe Direct Šibenik jučer, 18. prosinca 2019. godine, održana je debata u vezi pitanja Europske unije na Veleučilištu u Šibeniku u suradnji s Debatnim klubom VUŠ-a. Na debati je sudjelovalo više od 20 studenata, a teme su, među ostalim, bile uvođenje eura, sigurnost Europe, Erasmus, mobilnost radne snage, EU fondovi i otvorenost granica.

 

 

Članovi Debatnog kluba iznijeli su pozitivne i negativne strane uvođenja eura. Pozitivnim su smatrali jaču monetarnu sigurnost, dok su kao negativnu stranu vidjeli određen gubitak suvereniteta. Što se tiče Erasmusa, istaknuli su kako nemaju zamjerki za taj program, ali je pitanje koliko neki mladi žele učiti, a koliko se zabavljati u nekoj od stranih zemalja, što je, prema njihovim riječima, ipak pitanje pojedinca.

Mobilnost radne snage i mogućnost zapošljavanja u bilo kojoj zemlji Europske unije vidjeli su kao pozitivnu stvar, no negativna posljedica je da je to dovelo i do pojačanog iseljavanja iz Hrvatske, odnosno jače mobilnosti radne snage.

EU fondovi su promijenili Šibenik, uglas su rekli studenti, a pozdravili su i otvorenost granica, odnosno činjenicu da mogu putovati diljem Europe s osobnom iskaznicom, a kad Hrvatska bude dio Schengena, i bez osobne isprave.

Naposljetku, članovi debatnog kluba vidjeli su više pozitivnih strana Europske unije te su ih argumentirano iznosili tijekom debate.

 

 

 
0
KOMENTARI:


 

Copyright © 2020   •   Informacijski centar Europe Direct - Šibenik   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN