Europe Direct Šibenik
Vaš izvor informacija o Europskoj uniji!

  Ulica kralja Zvonimira 7A, HR-22000 Šibenik

  +385 22 310 855   •     info@edic-sibenik.eu

EU-a pomogao s otpisom duga 29 najsiromašnijih i najranjivijih zemalja

 

Europska unija danas je najavila da će uplatiti 183 milijuna eura u fond MMF-a za sprječavanje katastrofa (CCRT) kako bi se otpisao dug 29 zemalja s niskim prihodima, čime će im se omogućiti da povećaju svoju socijalnu, zdravstvenu i gospodarsku potrošnju kao odgovor na krizu uzrokovanu bolešću COVID-19. Taj doprinos, najavljen netom nakon što je na sastanku na vrhu skupine G20 potvrđen Zajednički okvir za postupanje s dugom izvan Inicijative za obustavu servisiranja duga (DSSI), potpuno je u skladu s prijedlogom predsjednice Komisije von der Leyen o globalnoj inicijativi za oporavak kojom se ulaganja i otpis duga povezuju s ciljevima održivog razvoja.

 

 

Visoki predstavnik/potpredsjednik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je: EU koristi financijska sredstva za ublažavanje proračunskih ograničenja kako bi se izravnim odgovorom pomoglo s trajnim dugoročnim planom za pomoć partnerima u suočavanju s ozbiljnom društvenom i gospodarskom olujom oko nas. EU predvodi napore na svjetskoj razini u pogledu smanjenja duga i restrukturiranja duga. Nadamo se da će naš doprinos utrti put drugima da se pridruže tim globalnim naporima.

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni dodao je: Europa danas daje važan doprinos multilateralizmu i otpisu duga. EU kao članica skupine G20 snažno podupire Inicijativu za obustavu servisiranja duga i novi zajednički okvir za postupanje s dugom. Taj doprinos otpisu duga još je jedan dokaz naše čvrste predanosti pomaganju zemljama s niskim dohotkom.

Povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen naglasila je: Komisija je odlučna u daljnjoj potpori partnerskih zemalja u ostvarenju ciljeva održivog razvoja unatoč teškoj financijskoj situaciji. Razine duga bile su visoke i prije krize, a u mnogim zemljama sada jednostavno postaju neodržive.

S doprinosom od 183 milijuna eura EU postaje najveći donator CCRT-a koji trenutačno iznosi gotovo 426 milijuna eura. Više informacija dostupno je u priopćenju za medije. Više pojedinosti potražite na web-mjestu o globalnom odgovoru EU-a na COVID-19.

Ostale vijesti iz Europske komisije možete pratiti na sljedećoj poveznici: Daily News.

 

 
0
KOMENTARI:


 

Copyright © 2021   •   Informacijski centar Europe Direct - Šibenik   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN