Europe Direct Šibenik
Vaš izvor informacija o Europskoj uniji!

  Ulica kralja Zvonimira 7A, HR-22000 Šibenik

  +385 22 310 855   •     info@edic-sibenik.eu

EU povećao na 500 milijuna eura doprinos COVAX-u za osiguravanje cjepiva protiv bolesti COVID-19 za zemlje s niskim i srednjim dohotkom

 

Europska unija danas je najavila da će osigurati dodatnih 100 milijuna eura bespovratnih sredstava za potporu instrumentu COVAX kako bi se osigurala dostupnost budućeg cjepiva protiv bolesti COVID-19 u zemljama s niskim i srednjim dohotkom. Tim će se sredstvima dopuniti jamstva u vrijednosti od 400 milijuna eura za COVAX, na koja se EU već obvezao, što Uniju čini jednim od vodećih donatora.

 

 

Tim novim doprinosom EU dodatno povećava ulaganja u podršku globalnom oporavku. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas je to najavila na virtualnom Pariškom mirovnom forumu na kojem svjetski čelnici i međunarodne organizacije raspravljaju o globalnom odgovoru i oporavku od pandemije.

Na forumu sudjeluju i povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen i povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides. Predloženih 100 milijuna eura iz opće pričuve 11. Europskog razvojnog fonda (ERF) bit će dodijeljeno u obliku bespovratnih sredstava Savezu za cjepiva Gavi, koji upravlja instrumentom COVAX, svjetskim instrumentom za univerzalan i pravedan pristup cjepivima. Više informacija dostupno je u cjelovitom priopćenju za medije i na internetskoj stranici globalnog odgovora EU-a na COVID-19.

 

 
0
KOMENTARI:


 

Copyright © 2020   •   Informacijski centar Europe Direct - Šibenik   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN