Koronavirus: Komisija predlaže digitalnu zelenu potvrdu

 

Europska komisija danas je predložila uvođenje digitalne zelene potvrde kako bi se olakšalo sigurno slobodno kretanje unutar EU-a tijekom pandemije bolesti COVID-19. Ona će biti dokaz da je osoba cijepljena protiv bolesti COVID-19, da je dobila negativan rezultat testa ili da je preboljela COVID-19. Bit će besplatno dostupna u digitalnom ili papirnatom obliku. Sadržavat će QR kod kako bi se zajamčile sigurnost i vjerodostojnost potvrde. Komisija će uspostaviti pristupnik kako bi se osiguralo da se sve potvrde mogu provjeravati diljem EU-a i da se državama članicama pruži tehnička podrška. Države članice i dalje su odgovorne za odlučivanje o tome koja se javnozdravstvena ograničenja za putnike mogu ukinuti, no ona će se morati na isti način primjenjivati na putnike nositelje digitalne zelene potvrde.

 

  17.03.2021 | 15:58h

 

Potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová izjavila je: Digitalna zelena potvrda rješenje je na razini EU-a kojim se osigurava da građani EU-a na raspolaganju imaju usklađeni digitalni alat za potporu slobodnom kretanju u EU-u. To je dobra poruka kojom se podupire oporavak. Naši su ključni ciljevi ponuditi jednostavan, nediskriminirajući i siguran alat kojim se u potpunosti poštuje zaštita podataka. Nastavljamo raditi i na uspostavi međunarodne konvergencije s drugim partnerima.

Povjerenik za pravosuđe Reynders izjavio je: Digitalnom zelenom potvrdom želimo na europskoj razini osigurati da građani EU-a i članovi njihovih obitelji ovog ljeta mogu sigurno putovati uz minimalna ograničenja. Digitalna zelena potvrda neće biti preduvjet za slobodno kretanje i neće ni na koji način biti diskriminirajuća. Zajednički pristup EU-a ne samo da će nam pomoći da postupno uspostavimo slobodno kretanje unutar EU-a i izbjegnemo fragmentaciju, nego je i prilika da utječemo na globalne standarde i pružimo primjer utemeljen na našim europskim vrijednostima kao što je zaštita podataka.

Ovo su ključni elementi uredbe koju je danas predložila Komisija:

 1. Dostupne i sigurne potvrde za sve građane EU-a
 • Digitalna zelena potvrda sastojat će se od tri vrste potvrda – potvrda o cijepljenju, potvrda o testiranju (NAAT / RT-PCR test ili brzi antigenski test) i potvrda o preboljenju bolesti COVID-19.
 • Potvrde će se izdavati u digitalnom ili papirnatom obliku. Obje će verzije imati QR kod koji sadržava nužne osnovne informacije i digitalni potpis kako bi se osiguralo da je potvrda vjerodostojna.
 • Komisija će uspostaviti pristupnik i podupirati države članice u razvoju softvera kojim će se tijela moći služiti za provjeru svih potvrda diljem EU-a. Ni jedan osobni podatak nositelja potvrde ne prolazi kroz pristupnik niti ga zadržava država članica koja provjerava potvrdu.
 • Potvrde će biti besplatno dostupne na službenom jeziku ili službenim jezicima države članice izdavateljice i na engleskom jeziku.
 1. Nediskriminacija
 • Sve osobe, cijepljene i necijepljene, trebale bi moći koristiti digitalne zelene potvrde kada putuju unutar EU-a. Kako bi se spriječila diskriminacija osoba koje nisu cijepljene, Komisija predlaže ne samo izdavanje interoperabilne potvrde o cijepljenju nego i potvrde o testiranju na COVID-19 te potvrde o preboljenju bolesti COVID-19.
 • Isto pravo za putnike s digitalnom zelenom potvrdom – ako države članice prihvaćaju dokaz o cijepljenju za ukidanje određenih javnozdravstvenih ograničenja kao što je testiranje ili karantena, od njih bi se zahtijevalo da pod istim uvjetima prihvate potvrde o cijepljenju izdane u okviru sustava digitalnih zelenih potvrda. Ta bi obveza bila ograničena na cjepiva za koja je izdano odobrenje za stavljanje u promet u EU-u, ali države članice mogu odlučiti prihvatiti i druga cjepiva.
 • Obavješćivanje o drugim mjerama – ako država članica i dalje od nositelja digitalne zelene potvrde zahtijeva karantenu ili testiranje, mora obavijestiti Komisiju i sve druge države članice i obrazložiti te mjere.
 1. Samo osnovne informacije i sigurni osobni podaci
 • Potvrde će sadržavati ograničeni skup informacija kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja, relevantne informacije o cjepivu/testiranju/preboljenju i jedinstveni identifikator potvrde. Ti se podaci mogu provjeriti samo kako bi se potvrdila i dokazala vjerodostojnost i valjanost potvrda.

Digitalna zelena potvrda bit će valjana u svim državama članicama EU-a, a moći će je koristiti i Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska. Digitalna zelena potvrda trebala bi se izdati građanima EU-a i članovima njihovih obitelji, bez obzira na njihovo državljanstvo. Trebala bi se izdati i državljanima trećih zemalja koji borave u EU-u i posjetiteljima koji imaju pravo putovati u druge države članice.

Sustav digitalnih zelenih potvrda privremena je mjera. Obustavit će se nakon što Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasi kraj izvanredne javnozdravstvene opasnosti uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19. Daljnji koraci : Koronavirus: Komisija predlaže digitalnu zelenu potvrdu (europa.eu)

 

EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije

  Ulica Narodnog preporoda 4, Šibenik

  +385 022 246 581

  stipe.spanja@rra-sibenik.hr


Copyright © 2021   •   www.edic-sibenik.eu   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN