Europe Direct Šibenik
Vaš izvor informacija o Europskoj uniji!

  Ulica kralja Zvonimira 7A, HR-22000 Šibenik

  +385 22 310 855   •     info@edic-sibenik.eu

Ministar Pavić u Šibeniku: Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku; mijenjaju vizuru, sentiment i ekonomiju gradova

 

 

 

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić prisustvovao je danas na tvrđavi Barone potpisivanju ukupno 17 ukupno ugovora vrijednih oko 100 milijuna kuna za koje je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osiguralo nacionalna i europska sredstva.

Na tvrđavi Barone u Šibeniku ministar je potpisao šest ugovora o sufinanciranju europskih projekata te dodijelio jedanaest ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.  Uz to, ministar Pavić sudjelovao je na potpisivanju ugovora Veleučilišta u Šibeniku za provedbu projekta Studentski dom Palacin.

Šibensko – kninska županija ugovorila 1,7 milijardi kuna iz fondova Europske unije

Ministar Pavić naglasio je da je Šibensko-kninska županija do sada ugovorila 1,6 milijardi kuna, a da je taj iznos s današnjim potpisivanjem ugovora u Šibeniku  porastao na 1,7 milijardi kuna što su, kako je kazao ministar, značajna sredstva za razvoj Šibensko-kninske županije i grada Šibenika.

Govoreći o povlačenju sredstava iz fondova Europske unije ministar je naveo da je Hrvatska od ukupne omotnice od 10,8 milijardi kuna ugovorila 76%, napomenuvši  pri tom da je Vlada Republike Hrvatske svjesna nužnosti osiguravanja nacionalnih sredstava za sufinanciranje projekta stoga je u okviru Fonda za sufinanciranje europskih projekata osigurala 300 milijuna kuna.

„Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku i to smo nedavno vidjeli na Danima regionalnoga razvoja i EU fondova upravo u Šibeniku. Vidjeli smo da osiguravaju bolje zdravstvo, 1.7 milijardi kuna za zdravstvo, da osiguravaju turističku održivost, bolje školstvo, bolje ceste i zračne luke. Dižemo kvalitetu života i osiguravamo radna mjesta.  Upravo radi europskih fondova u zadnje tri godina u zapošljavanje je uloženo 6 i pol milijardi kuna“, izjavio je ministar i čestitao Gradu Šibeniku  na povlačenju sredstava za revitalizaciju šibenskih tvrđava.

Studentski dom Palacin – veći smještajni kapaciteti

U svom obraćanju na potpisivanju ugovora Veleučilišta u Šibeniku za projekt „Studentski dom Palacin“ izrazio je svoju potporu provedbi projekta koji će povećati smještajne kapacitete doma i privlačiti međunarodne studente, napomenuvši da kao bivši predsjednik Udruge mladih znanstvenika razumije potrebe znanosti i visokog obrazovanja.

Ponovio je da Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pokreće projekt  osnivanja učilišta koje će se doticati administracije, ne pisanja projekata, europskih fondova te izrazio nadu da će se u tome projektu ostvariti i suradnja s Veleučilištem u Šibeniku.

„Šibenske tvrđave simbol su korištenja europskih fondova i simbol na koji način europski fondovi mijenjaju ne samo vizuru već i sentiment, turizam i ekonomiju pojedinog grada“, rekao je ministar.

 

 
0
KOMENTARI:


 

Copyright © 2020   •   Informacijski centar Europe Direct - Šibenik   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN