Europe Direct Šibenik
Vaš izvor informacija o Europskoj uniji!

  Ulica kralja Zvonimira 7A, HR-22000 Šibenik

  +385 22 310 855   •     info@edic-sibenik.eu

Otvoreno javno savjetovanje o ljetnom računanju vremena

 

Europska Komisija prikuplja mišljenja europskih građana o mogućim promjenama.

 

 

Zbog brojnih zahtjeva građana, Europskog parlamenta i određenih država članica EU-a, Europska Komisija je odlučila ispitati funkcioniranje ljetnog računanja vremena u EU-u i procijeniti treba li ga mijenjati. U tom kontekstu Komisiju zanimaju mišljenja europskih građana, dionika i država članica o ljetnom računanju vremena u EU-u i o njegovim mogućim promjenama.

Svoje mišljenje u javnoj raspravi možete izraziti ispunjavanjem upitnika. Internetski upitnik dostupan je na svim službenim jezicima EU-a (osim irskog), a odgovori se mogu poslati na bilo kojem jeziku Europske unije. No, ako možete, odgovarajte na engleskom jer će to olakšati obradu. Ispunjavanje upitnika možete u svakom trenutku prekinuti i nastaviti kasnije. Kad odgovorite na sva pitanja, možete preuzeti primjerak ispunjenog upitnika. Možete i priložiti popratne dokumente, kao što su dokumenti sa stajalištem, ili ih poslati na adresu e-pošte za kontakt.

Ljetno računanje vremena u EU-u – o čemu se radi?

Zbog ljetnog računanja vremena u EU-u kazaljke na satu pomiču se dvaput godišnje kako bi se uzela u obzir promjena duljine dana te bolje iskoristilo danje svjetlo.

Većina država članica EU-a ima dugu tradiciju ljetnog računanja vremena, većinom još iz doba Prvog i Drugog svjetskog rata ili naftne krize 70-ih godina. Zemlje su se tad odlučivale na ljetno računanje vremena prije svega radi uštede energije. Drugi su razlozi bili sigurnost na cestama, više mogućnosti za rekreaciju u večernjim satima zbog duljeg dana ili pak usklađivanje s praksom susjednih država ili glavnih trgovinskih partnera.

Ljetno računanje vremena na razini EU-a postoji od 80-ih i trenutačno je uređeno Direktivom 2000/84/EZ. U njoj je propisano da države članice prelaze na ljetno računanje vremena posljednje nedjelje u ožujku i vraćaju se na zimsko računanje vremena posljednje nedjelje u listopadu. EU je zakonodavstvom o ljetnom računanju vremena htio uskladiti različite načine ljetnog računanja vremena u državama članicama i time unutar jedinstvenog tržišta osigurati usklađen pristup prelasku sa zimskog na ljetno računanje vremena i obratno.

Više informacija o funkcioniranju sadašnjeg ljetnog računanja vremena u EU-u su dostupna na stranicama Europske Komisije.

 

 
0
KOMENTARI:


 

Copyright © 2018   •   Informacijski centar Europe Direct - Šibenik   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN