Europe Direct Šibenik
Vaš izvor informacija o Europskoj uniji!

  Ulica kralja Zvonimira 7A, HR-22000 Šibenik

  +385 22 310 855   •     info@edic-sibenik.eu

Pet godina članstva Republike Hrvatske u EU

 

Hrvatska je 1. srpnja 2013. godine postala 28. članica Europske unije.

 

 

Povodom obilježavanja pete godišnjice punopravnog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, hrvatska Vlada je organizirala u subotu 30.06. koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a tada je predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarao na novinarska pitanja rezimirajući petogodišnje iskustvo hrvatskoga članstva. 

Upitan o tome mogu li nakon pet godina hrvatski građani biti zadovoljni i žive li bolje, premijer je odgovorio da je članstvo jedno od najvažniji vanjskopolitičkih uspjeha zemlje.

"Ulazak u Uniju", naglasio je "pridonio je političkoj vjerodostojnosti zemlje, gospodarskome razvoju, pouzdanosti našeg pravnog sustava, a povlačenje iz europskih fondova, dodatna je vrijednost za naš razvoj i u konačnici gospodarski rast."

Također, premijer je naglasio dva neposredna cilja za iduće godine: ulazak u Schengen za pet godina i uvođenje eura. "To su dvije okosnice naše politike", istaknuo je predsjednik Vlade dodavši kako je jako važno da budemo dio integracija. "Onda ste zaista u svoj punini jednakopravna članica što je dobro za sve naše građane, za cijelo društvo, za državu", rekao je.

Ako želite saznati što je Hrvatska postignula kao članica Europske Unije u zadnjih pet godina, dostupna vam je publikacija „Pet godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji“, koju je objavilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u suradnji s Vladom u prigodi pete obljetnice članstva.

 

 
0
KOMENTARI:


 

Copyright © 2019   •   Informacijski centar Europe Direct - Šibenik   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN