Europe Direct Šibenik
Vaš izvor informacija o Europskoj uniji!

  Ulica kralja Zvonimira 7A, HR-22000 Šibenik

  +385 22 310 855   •     info@edic-sibenik.eu

Poljoprivreda: Komisija odobrila dvije nove oznake zemljopisnog podrijetla za Hrvatsku

 

Europska komisija odobrila je zahtjev Hrvatske za upis „Dalmatinske pancete“ i „Dalmatinske pečenice“ u Registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

 

 

„Dalmatinska panceta“ je trajni suhomesnati proizvod pravokutnog oblika od krtog svinjskog mesa. Proizvedena je u Dalmaciji i ima posebna organoleptička svojstva, blago slankast okus, mekoću, topljivost i sočnost pri žvakanju uz blago izraženu aromu po dimu. Ta su svojstva rezultat posebne metode proizvodnje i dalmatske klime.

Vještina konzerviranja mesa soljenjem i sušenjem proširila se Dalmacijom još u vrijeme dok je ona bila pod upravom Starog Rima. Navedena vještina se prenosila kroz generacije i vremenom se usavršavala te se uz povoljne klimatske uvjete i stalno dostupnu morsku sol razvio postupak prerade koji je postao tradicionalan za područje Dalmacije. Ti novi nazivi uvršteni su među 1512 već zaštićenih prehrambenih proizvoda navedenih u bazi podataka eAmbrosia. Za više informacija pogledajte stranice o politici kvalitete.

 

 
0
KOMENTARI:


 

Copyright © 2021   •   Informacijski centar Europe Direct - Šibenik   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN