Europe Direct Šibenik
Vaš izvor informacija o Europskoj uniji!

  Ulica kralja Zvonimira 7A, HR-22000 Šibenik

  +385 22 310 855   •     info@edic-sibenik.eu

Projekt Fortress ReInvented predstavljen na okruglom stolu u Šibeniku

 

 

 

U šibenskoj Gradskoj vijećnici, u utorak 26. rujna 2017., održan je Okrugli stol povodom predstavljanja projekta „Fortress ReInvented- Inovativni pristup i digitalni sadržaji na povijesnim tvrđavama“ čiji je vodeći partner Muzej Grada Šibenika. Vrijednost projekta od 1.310.232,30 EUR ima za cilj instalirati različite digitalne sadržaje na prostor Tvrđave sv. Mihovila, te dodatno educirati partnere u upravljanju kulturnom baštinom.

Na Okruglom stolu, uz Muzej grada Šibenika, sudjelovali su zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, te predstavnici partnera u projektu: Darija Radić u ime Općine Klis, Simonida Kordić u ime Opština Herceg Novi, Adnadin Jašarević direktor Muzeja grada Zenice i  Marijana Kokić u ime javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik koji su predstavili projektne aktivnosti na tvrđavama obuhvaćenima projektom.

"Nastavljamo smjerom kojim smo krenuli, a to je da našu bogatu kulturno-povijesnu baštinu revitaliziramo s informacijsko-komunikacijskim tehnologijama. Ovo je nastavak te priče, a isto tako, Tvrđava kulture Šibenik se pokazala kao pun pogodak i nismo pogriješili što smo osamostalili tu ustanovu. Ideja je nakon što revitaliziramo sve tvrđave, da preuzmu brigu o ostalim gradskim utvrdama i zidinama.", kazao je ovom prigodom zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta. 

Cilj projekta je doprinijeti povećanju održivosti i poboljšanju turističke ponude korištenjem kulturne baštine u turističke svrhe. Korištenjem inovativnog pristupa i digitalnih sadržaja poput 3d mappinga, interaktivnih audiovodiča i touch-screen uređaja koji će u realnom vremenu prikazivati što se odvija na četirima tvrđavama obuhvaćenim projektom. Time će se doprinijeti zajedničkom razvoju i promidžbi već postojećih turističkih potencijala, izjavila je Martina Friganović Šimunov, voditeljica projekta.

''Općina Klis dosad je koristeći EU projekte uložila preko 4 milijuna kuna u Tvrđavu Klis i to nam je dobra podloga za daljnji rad. Imamo želje za više i bolje i u tu svrhu smo partneri Šibenika u ovom projektu. Vaša pozitivna iskustva zasigurno će nam koristiti'' kazala je Darija Radić.

''Digitalizacija i uvođenje povijesnih utvrda u suvremeno doba za nas je izuzetno važno jer je Herceg Novi bogat fortifikacijama koje su u odličnom stanju, ali zasad samo iskorištene kao pozornice za kulturne manifestacije. Želimo novim generacijama, kojima je digitalna tehnologija postala način života, približiti povijesno naslijeđe'' izjavila je predstavnica Opštine Herceg Novi, Simonida Kordić.

U posljednjih deset godina, Javna ustanova Muzej grada Zenice, poduzela je značajne mjere u procesu revitalizacije tvrđave Vranduk. U projektu Fortress ReInvented idemo korak dalje, u skladu s duhom novog doba. Pomoću audiovizuane tehnologije pokušat ćemo dočarati srednjovjekovnu Bosnu i Hercegovinu, korištenjem računala i tableta. Cilj je dobiti što potpuniju informaciju za posjetitelje, dočarati srednjovjekovni ambijent u dodatnoj dimenziji, primjerenijoj 21. stoljeću što će doprinijeti premošćivanju jaza između epoha u duhu zaštite živog kulturno-povijesnog nasljeđa,“ – rekao je Adnadin Jašarević, ravnatelj Muzeja grada Zenica.

Projekt je odabran unutar Prvog poziva na dostavu projektnih prijedloga programa Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupan budžet iznosi 1.310.232,30 €, a trajat će do 31. ožujka 2019. godine.

 

Izvor: www.sibenik.hr

 

 
0
KOMENTARI:


 

Copyright © 2018   •   Informacijski centar Europe Direct - Šibenik   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN