Europe Direct Šibenik
Vaš izvor informacija o Europskoj uniji!

  Ulica kralja Zvonimira 7A, HR-22000 Šibenik

  +385 22 310 855   •     info@edic-sibenik.eu

Sastanak na vrhu EU-a i Kine: obrana interesa i vrijednosti EU-a

 

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Vijeća Charles Michel i visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrell pridružili su se kineskom predsjedniku Xi Jinpingu i premijeru Li Keqiangu putem videokonferencije za 22. sastanku na vrhu EU-a i Kine. Ursula von der Leyen i Charles Michel izdali su zajedničko priopćenje za medije koje je dostupno na internetu i sadrži širok raspon područja kojima su se čelnici bavili tijekom rasprava. Tijekom sastanka razgovaralo se o tri velika područja.

 

 

O bilateralnim odnosima EU-a i Kine, uključujući gospodarstvo i trgovinu, klimatsku politiku, održivi razvoj i digitalizaciju, ljudska prava, Hong Kong te sigurnost i obranu, o uzajamnoj solidarnosti kao odgovoru na pandemiju koronavirusa i zajedničkim naporima u socioekonomskom oporavku te o međunarodnim i regionalnim pitanjima. Nakon sastanaka na vrhu održana je konferencija za medije na kojoj je predsjednica von der Leyen izjavila:Vrijeme je za odgovore na ključna pitanja našeg partnerstva i ispunjenje važnih obveza s prethodnog sastanka na vrhu. Želimo odgovore na naša pitanja u pogledu reciprociteta i ravnopravnih uvjeta. Kao Europska unija predani smo brzom napretku i računamo na to da je kinesko vodstvo jednako predano tom cilju.

Cjelovitu izjavu predsjednice von der Leyen možete pročitati na internetu. Usporedno s jučerašnjim sastankom na vrhu povjerenica za energetiku Kadri Simson sudjelovala je u 9. dijalogu o energetici između EU-a i Kine koji je bio usmjeren na politiku čiste energije u kontekstu pandemijskog i gospodarskog oporavka od koronavirusa.

Više informacija o dijalogu o energiji dostupno je na internetu. Više informacija o odnosima EU-a i Kine potražite u posebnom informativnom članku i na internetskim stranicama Delegacije EU-a u Pekingu.

 

 
0
KOMENTARI:


 

Copyright © 2020   •   Informacijski centar Europe Direct - Šibenik   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN