Europe Direct Šibenik
Vaš izvor informacija o Europskoj uniji!

  Ulica kralja Zvonimira 7A, HR-22000 Šibenik

  +385 22 310 855   •     info@edic-sibenik.eu

Šibenski i osječki studenti zajedno u Kući Europe: Sudjelovali su na mini simulaciji sjednice Vijeća Europske unije

 

Europe Direct Šibenik i Europe Direct Osijek zajednički su u srijedu 5. prosinca u Kući Europe u Zagrebu organizirali informativno i interaktivno događanje za studente Veleučilišta u Šibeniku i Sveučilišta u Osijeku.

 

 

Prvo su studenti dobili uvid u to što je Europska komisija od Dijane Kuzman iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Potom su im Marko Boko i Andrea Čović Vidović iz Odnosa s javnošću Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj pojasnili koja je funkcija Europskog parlamenta da bi naposljetku Željana Mičić Knežević iz Vijeća Europske unije pojasnila ulogu te institucije.

Studenti su tako mogli doznati kako je Europska komisija jedna vrsta europske vlade, važnost Europskog parlamenta koji je Lisabonskim sporazumom dobio velike ovlasti te o ulozi Vijeća Europske unije koje suodlučuje o zakonskim aktima.

Drugi dio programa bio je rezerviran za radionicu, odnosno mini simulaciju sjednice Vijeća Europske unije u kojoj je tridesetak studenata bilo u ulogama ministara obrazovanja EU zemalja. Tema simulacije bila je budućnost i prioriteti programa Erasmus+ u proračunskom razdoblju 2021. – 2027.

Ciljevi simulacije, koju je vodio Matija Blaće, bili su stjecanje sposobnosti istraživanja teme i snalaženje na internetskim stranicama Europske komisije i drugih tijela. Također, cilj su bili i dobivanje specifičnog znanja o obrađivanoj temi, stjecanje znanja o diplomatskim procesima, kao i razvoj govorničkih vještina te izražavanja na diplomatskom jeziku.

Svi studenti održali su kratke govore kao ministri obrazovanja EU zemalja, potom su raspravljali o temi, donosili amandmane i na kraju glasovali o pojedinim amandmanima svojih kolega.

 

 

 
0
KOMENTARI:


 

Copyright © 2020   •   Informacijski centar Europe Direct - Šibenik   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN