Europe Direct Šibenik
Vaš izvor informacija o Europskoj uniji!

  Ulica kralja Zvonimira 7A, HR-22000 Šibenik

  +385 22 310 855   •     info@edic-sibenik.eu

Udruga mladi u EU potiče volonterstvo

 

Volontiraj, uči, zaposli se!

 

 

Udruga 'Mladi u EU' u sklopu projekta 'Činimo dobro – volontirajmo!' želi osposobiti lokalne OCD-e i javne ustanove za kvalitetnoprovođenje volonterskih programa u skladu sa standardima kvalitetevolonterskih programa te promicati vrijednost volonterstva. Riječ je o pilot projektu koji se po prvi put provodi na ovim prostorima.

Što znači volontiranje? Volontiranje se općenito smatra altruističnom aktivnošću gdje pojedinac ili grupa pružaju usluge bez financijske dobiti, čime čine 'korist drugoj osobi, grupi ili organizaciji'. Ali koje su vrijednosti volontiranja? Ljudi općenito volontiraju iz različitih razloga, kao što je na primjer želja za stjecanjem iskustva, novih vještina i upoznavanje novih ljudi.

Također, međunarodne studije potvrđuju dobrobit volontiranja te iznose zaključke da volontiranje dovodi do unaprjeđenja vještina na radnom mjestu te čak mogu doprinijeti napredovanju u karijeri. Dokazano je da volontiranje može proširiti paletu osobnih vještina kao što su; komunikacija, rukovodstvo, timski rad i rješavanje problema. Volontiranje omogućuje ljudima da vjeruju kako mogu ostvariti vidljive i značajne promjene u njihovoj zajednici, što vodi do povećanja samopouzdanja i samopoštovanja.

Volonterstvo malo po malo stječe sve veću vidljivost u društvu, ali na žalost ni približno koliko zaslužuje. Popularizaciji volonterskih aktivnosti zasigurno su doprinijeli programi poput Europske volonterske službe.

Antonia Teodora volonterka je iz Rumunjske koja je došla u Šibenik prije dva mjeseca kako bi stekla nove vještine, upoznala nove ljude te da uz volontiranje u različitim područjima dobije jasniju sliku što i gdje bi željela studirati u budućnosti.  Volonter Francesco došao je u Šibenik kako bi kroz volonterski rad pomogao udruzi mladih 'Mladi u Europskoj uniji' u implementaciji europskih projekata te se nada da će mu ovo iskustvo pomoći u pronalasku posla po povratku u Italiju.

Osim programa za volontiranje u inozemstvu, mnogo je načina na koje se može doprinijeti lokalnoj zajednici kao što je bio slučaj u 2017. godini kada su članovi udruge mladih 'Mladi u Europskoj uniji' putem organizacije građanske akcije uredili dječja igrališta u Šibeniku i Drnišu.

renutno udruga mladih u sklopu projekta 'Činimo dobro – volontirajmo!' kojeg provodi u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, Centrom za socijalnu skrb – Knin i Gradom Šibenikom želi osposobiti lokalne OCD-e i javne ustanove za kvalitetno provođenje volonterskih programa u skladu sa standardima kvalitete volonterskih programa te promicati vrijednost volonterstva. Riječ je o pilot projektu i kao takav se provodi po prvi puta na ovim prostorima. Trenutno su otvorena volonterska mjesta na sljedećim pozicijama:

Asistent/ica u administrativnim poslovima pri Centru za socijalnu skrb Knin i Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije

Asistent/ica u terenskom radu pri Centru za socijalnu skrb Knin i Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije

Volonteri će po završetku svog angažmana dobiti Potvrdu o kompetencijama stečenim volontiranjem.

Svi zainteresirani mogu se javiti na broj telefona 022 212 834 ili na službeni e-mail: info@mladi-eu.hr.

 

 
0
KOMENTARI:


 

Copyright © 2018   •   Informacijski centar Europe Direct - Šibenik   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN