Europe Direct Šibenik
Vaš izvor informacija o Europskoj uniji!

  Ulica kralja Zvonimira 7A, HR-22000 Šibenik

  +385 22 310 855   •     info@edic-sibenik.eu

Započela realizacija projekta „Hrvatski centar koralja Zlarin“

 

Projekt je ukupno vrijedan 24 milijuna kuna.

 

 

Zamjenici gradonačelnika Grada Šibenika Danijel Mileta i Paško Rakić sa suradnicima posjetili su danas otok Zlarin u povodu službenog početka realizacije projekta „Hrvatski centar koralja Zlarin“.

U društvu v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petra Mišure, ravnateljice JU zaštićene prirodne vrijednosti Priroda Šibensko-kninske županije Anite Babačić Ajduk, partnera na projektu i  predsjednika Mjesnog odbora Zlarin Antonija Biberice, obišli su prostore budućeg centra koralja te su zajednički predstavili aktivnosti koje će se realizirati kroz projekt.

Iz godine u godinu radimo na dobrobit svih stanovnika našeg grada, kako onih na kopnu, tako i onih na otocima. Cilj nam je unaprijediti kvalitetu života na Zlarinu tijekom cijele godine, stvoriti uvjete kako bi građani ostali živjeti i raditi na svom otoku, a vjerujem kako će ovaj projekt tome uvelike doprinijeti“, naglasio je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

Projekt nije vezan isključivo za koralje, već  i za revitalizaciju čitavog mjesta, a njegovom se realizacijom stvara platforma za bolji život na Zlarinu. Važno je da u ove aktivnosti bude uključena i lokalna zajednica sa svojim prijedlozima jer želimo da se  Hrvatski centar koralja Zlarin pozicionira na listi uspješnih projekata Grada Šibenika.“, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura.

Projekt uspostave Hrvatskog centra koralja Zlarin obuhvaća obnovu i uređenje kuća Šare i Kažerma. Kuća Kažerma funkcionirat će kao izložbeni prostor s uređenim stalnim postavom koji će uključivati prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, tradiciju koraljarstva Zlarina i knjižnicu sa znanstvenim radovima i poezijom Vesne Parun. Cjelokupni stalni postav bit će opremljen suvremenim tehnologijama poput proširene stvarnosti, kinetičkih figura i drugih audio vizualnih atrakcija. Kuća Šare preuredit će se u edukacijsko istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike.

Projektom će se, također, uspostaviti i sustav praćenja kretanja posjetitelja, provesti monitoring koraligenske biocenoze, nabaviti električna plovila i vozila za prijevoz posjetitelja, izraditi set jedinstvenih suvenira HCK Zlarin, provesti edukacija o funkcionalnostima centra za djelatnike centra i partnere, razviti edukativni i turistički programi te razviti brand budućeg centra.
Ukupna vrijednost projekta je 24.127.147,50 kuna s rokom provedbe od 36 mjeseci, od čega je 13.332.404,97 kuna bespovratnih sredstava koje je Grad Šibenik ostvario iz fondova EU u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU zaštićene prirodne vrijednosti Priroda Šibensko-kninske županije istaknula je kako će se kroz projekt raditi istraživanja cijelog akvatorija Šibensko- kninske županije s naglaskom na koralje, kao i edukacija djelatnika u turizmu o važnosti samih lokacija.

Predsjednik Mjesnog odbora Zlarin Antoni Biberica iskazao je zahvalnost gradskim vlastima što djeluju kao pokretači života otoka kroz podržavanje niza različitih, većih i manjih, projekata te dodao kako stanovnici Zlarina priželjkuju otvaranje novih radnih mjesta koja će, posebice mladima, omogućiti ostanak na otoku.

 

 
0
KOMENTARI:


 

Copyright © 2019   •   Informacijski centar Europe Direct - Šibenik   •   Sva prava pridržana   •   Izrada: MEDIAN